Tandvleesproblemen
Last van gingivitis?

Tandvleesproblemen

Tandvlees ziet er in gezonde conditie licht roze uit en ligt strak om de tanden en kiezen. Er leven van nature vele bacteriën in uw mond. De bacteriën zitten onder andere in een witte laag op uw tanden en kiezen. Dit noemen we tandplaque. Als dit niet (tijdig) wordt weggehaald, kan dit verkalken tot tandsteen, wat weer kan leiden tot tandvleesontstekingen.

Globaal is tandvleesontsteking onder te verdelen in twee soorten: gingivitis (ontstoken tandvlees) en parodontitis (ernstig ontstoken tandvlees waarbij het kaakbot betrokken is). Bij parodontitis gaat de ontsteking zo ver dat als gevolg van het ontstekingsproces het kaakbot kan afbreken. Door deze aandoening wordt het tandvlees slapper, gaan tanden en kiezen losstaan en kunnen deze uiteindelijk zelfs uitvallen. Door een regelmatig bezoek aan de tandarts/mondhygiënist kunnen tandvleesproblemen op tijd worden vastgesteld en behandeld. Zo kunnen we meten hoe diep de pockets zijn, de conditie van je tandvlees vaststellen en röntgenfoto’s maken om te zien of het kaakbot is aangetast door een tandvleesontsteking.

Klachten die horen bij tandvleesproblemen zijn bijvoorbeeld roodheid, zwelling en bloedingen aan het tandvlees. Een andere bijkomende klacht kan ook zijn dat u wat meer uit de mond ruikt.